PGA Holland zet Los Flamingos Club op zijn kop.

Het evenement:

Het eerste evenement in de PGA Cyclus speelde zich dit jaar weer opnieuw in Marbella (Spanje) af, namelijk vlakbij het gehucht Benahavis, ongeveer 75 kilometer van de havenstad Malaga. De golfbaan Los Flamingos is een jonge baan van ongeveer 1,5 jaar oud en is nagenoeg gelegen aan de open zee. De 18 holes baan liggen in verdiepingen en water is voldoende aanwezig. Hole 10 ligt nagenoeg in open water met een afslag op het vaste land. Het clubhuis (zie foto hiernaast) is prachtig maar behoorlijk duur. De gemiddelde Spanjaard zal hier niet veel vertoeven. Overigens ook niet de gemiddelde Nederlander.

De deelnemers

59 Mannelijke deelnemers en 8 vrouwelijke deelneemsters. Allemaal spelers en speelsters die diep in de buidel hadden moeten tasten om tijdens dit evenement te mogen starten waarbij een groot aantal spelers het nog moeten doen zonder sponsor. Het inschrijfgeld, de reis en het verblijf in een hotel als op de niet al te goedkope golfbaan Los Flamingos. Uiteraard kwamen wij voor het golf maar vooral voor John en Twan Boerdonk.

De voorbereiding:

Uiteraard waren de meeste spelers en speelsters al vroeg in de week vertrokken. Ook John en Twan die samen met Hiddo Uhlenbeck waren afgereisd. Zij speelden twee dagen hun vouw uit de broekmaar uiteindelijk was John op de laatste dag dik tevreden met een rondje van -5. Een goede generale .............

Andere spelers hadden minder geluk zoals Richard Heesakkers die geblesseerd moest afhaken voor de wedstrijd, maar zich uiteindelijk zeer sportief als caddy beschikbaar stelde voor maatje Jos van den Hurk. Overigens waren alle kandidaten voor de titel aanwezig. Van Weerelt, Steenkamer, Wechgelaer, Boerdonk, Uhlenbeck etc.etc. Dit gold overigens ook voor de dames met Nienke Nijenhuis, Marieke Zelsman enz,

De 1e wedstrijddag:

De eerste dag van de wedstrijd was nat maar niet echt koud. Er werd dor iereen hard gewerkt en menigeen was blij met de gelopen resultaten. John en Twan waren minder tevreden. John zou de andere dag nog wel in kunnen halen voor Twan werd het al iets moeilijker. Absolute toppers die dag waren Guido van der Valk, Inder van Weerelt en Ruben Wechgelaar. Zij speelden als enigen achter in de 60. Bij de dames stond de eerste dag een Spaanse schone aan de leiding, Belen Sanchez. De Nederlandse favorieten volgden op korte afstand..

De 2e wedstrijddag:

De 2e dag stond de zon hoog aan de hemel maar waaide het stevig. Dit was echter geen belemmering om er iets moois van te maken, ware het niet dat er door de vazallen van de PGA maar weer wat aangeklo.... werd. Gedurende de gehele dag waren er irritaties tussen spelers en officials onder leiding van voorzitter Frank Kirsten die het erg druk had met de eregast Gerald Vanenburg, maar weinig tijd had voor zijn spelers. Dit alles weerhield er de spelers niet van om er een spannende wedstrijd van te maken met uiteindelijk bij de mannen Guido van der Valk als winnaar en bij de dames Nienke Nijenhuis. Beiden uiteraard dikverdiend. Voor John en Twan eindigde de dag uiteindelijk anders dan gehoopt.

Terugkijken naar Marbella:

Het is gemakkelijk kritiek te hebben. Als buitenstaander is het echter duidelijk dat er bij de PGA nogal wat zaken ontbreken. Je zult je af moeten vragen of het zinvol is om je openingswedstrijd in Spanje te spelen. De meeste spelers waren al meer dan 1000 euro kwijt voor zij een bal geslagen hadden.

Frank Kirsten had meer tijd voor zijn gasten dan voor zijn spelers. Zijn knechten speelden niet bepaald de begrijpende referee en deelden waarschuwingen uit of namen beslissingen die regelmatig ergernis bij de spelers veroorzaakten. Over de gedragen portofoons werden zaken geroepen die op zijn zachtst gezegd normafwijkend waren.

Een stand doorgeven in de vorm van: "Die dikke pad staat 3 boven," past niet in ons fatsoensdenken. Evenmin een opmerking van:"Gelukkig een professional die kan lezen." Spelers aanspreken op het moment dat zij afslaan om te zeggen dat er een flight voorgeschoven wordt, werkt ook niet bevorderend. Ook een flight waarschuwen dat zij 5 minuten te laat zijn en hen een paar minuten later een half uur laten wachten op een andere flight gaat ieders fantasie te boven en klinkt niet professioneel. Er valt helaas nog veel te leren. Gelukkig was de onderlinge sfeer prima en werd het dankzij de spelers een goed evenement.